Je na Kapverdách draho a kolik co stojí?

Tak je to vyhlášená turistická destinace a prakticky všechno se musí dovážet - včetně potravin a většiny suvenýrů. Dvojnásob to platí pro vyprahlý Sal a Boa Vistu. Na druhou stranu tu není mnoho příležitostí k utrácení.

Třeba nejzákladnější potraviny v samoobsluze vás na Salu v Santa Marii budou stát jen o něco více než v Česku. Na molu koupíte kilo vynikajícího čerstvého tuňáka od 5 Euro, ale pokud je ryb nedostatek, může stát až dvojnásobek. Menší ryby jsou mnohem levnější, rovněž vynikající, ale mají kosti.
Chcete-li si pochutnat na langustě, připravte si cca 30 Euro
Houska přijde na 0,1 Euro, kilo rýže na Euro, litr mléka je za Euro a litrová lahev piva 2,5 Euro. Pětilitrovou lahev pitné vody koupíte v obchodě za necelá 2 Eura. Zelenina a ovoce jsou naopak dost drahé, za kilo rajčat dáte zhruba 4 Eura, za kilo pomerančů 3 Eura a za kilo banánů 1,7 Eura. Na "zelených ostrovech" Kapverd je to sice až třetina, ale Kapverďané zatím nejsou schopni ovoce a zeleninu z těchto ostrovů levně dovézt na méně úrodné ostrovy. Pokud preferujete "zdravou" stravu, je pro vás all inclusive pobyt jasnou volbou, ani v levnějších hotelích nebývá konzumace ovoce a zeleniny výrazněji omezena.

Jaké a jak drahé jsou místní restaurace?


Návštěvu místní restaurace byste neměli vynechat. Strava v hotelích nebývá špatná, ale ryby bývají pro jistotu propečenější, někdy až příliš. V místní restauraci na Salu si dáte rybu polosyrovou nebo dokonce syrovou, jako
tatarák nebo carpaccio (cca 5 - 12 Euro podle velikosti). Také tam okusíte místní speciality, jako je cachupa rica  (kačupa ríka - typicky 15 Euro), buzio (mušle - 5 - 10 Euro) nebo lagosta (langusta), často za doprovodu živé hudby. Skutečně výborný grilovaný tuňák v lepší restauraci vás bude stát do 15 Euro, velké pivo v restauraci stojí 2,5 až 4 Eura a sklenička vína 1 až 3 Eura.

Celý oběd můžete pořídit i za méně 5 Euro jako "
prato do dia" (nabídka dne), ale pokud máte citlivější zažívání, raději se těm nejlevnějším restauracím (spíše jídelnám) vyhněte. Problémem nebývají vadné suroviny, ale spíše hygiena personálu, protože voda je v kapverdských domácnostech vzácná.
Restaurace Lob Star v sousedství mola v Santa Marii na Salu
Dominantou pláže v Santa Marii na Salu je restaurace Farolim v hotelovém komplexu Odjo d'Agua poblíž mola. V této kapverdské restauraci servírují tuňákového tataráka a polosyrový steak, carpaccio ze serry, jaké jste nejspíš ještě nejedli. Levnou kapverdskou restauraci d'Angela najdete jen o kousek blíže molu a nemůžete ji minout, když půjdete po pláži. V poledne tam dostanete jídlo na váhu, cca 8 Euro za kilo, večer se stává levnou stylovou restaurací na pláži, mnohdy s živou hudbou. Na "Angelu" navazuje řada několika dalších restaurací s výhledem na moře, která je ukončena vysokými palmami zdobícími výbornou italskou restauraci Palm Beach.

Přímo u mola je bistro Sol Doce s palačinkami (sladkými a slanými) i s čerstvými grilovanými rybami, a hned vedle je nepřehlédnutelná rybí restaurace Lobstar, která ukončuje pěší zónu směřující k molu. Namátku lze jmenovat několik dalších osvědčených tipů, jako Colonial a Caranguejo na hlavním náměstí, Amerigos na pěší zóně k náměstí nebo pizzerii Leonardo schovanou v uličce za nejvyhlášenější italskou cukrárnou Gira Mondo poblíž katolického kostela. Pár desítek metrů od cukrárny směrem k náměstí je vyhlášený bar Calema ožívající hlavně v noci, stejně jako italský bar Ocean Café na náměstí. Jakousi kombinací "muzea a skanzenu" se snaží být restaurace Funaná přímo na pláži poblíž hotelu Salinas.

Co je Grogue? Jaké je pivo? Co spropitné?


Téměř veškerá produkce kapverdské cukrové třtiny na ostrovech Santo Antão a Santiago končí jako tradiční kapverdská pálenka Grogue (též Grogo či Grogu) s obsahem alkoholu 38 - 54%. Grogue je též základem míchaného nápoje ponche s různými příchutěmi - ovocnými, s medem, ap.
Grogue je pálenka z cukrové třtiny s obsahem alkoholu 38 - 54%
Většina pálenky pochází z malých domácích palíren, a tak kvalita kolísá. Někdy se vyrovná velmi dobrému bílému rumu, ale může být vysloveně škodlivá, zejména pokud je určena ke konzumaci turisty v barech. Sami kapverdské úřady přiznávají problémy s vysokým obsahem metanolu a mědi, poslední dobou se množí případy pančování různými technickými kapalinami. Když vám z takové "tekutiny" na umíchají caipirinhu, cukr a limetka případnou pachuť překryje.

Nejrozšířenějším pivem je místní
Strela s chutí lehké desítky, ale s obsahem alkoholu 5.6%. Někde vám natočí také portugalský Bock a výjimečné některé z belgických piv. Lahvové nabídce také dominuje Strela, ale v restauraci není problém si objednat třeba Heineken.

V malých restauracích, taxíkách a obchodech se žádné
spropitné dávat nemusí. Ve větších, luxusnějších a turisticky orientovaných restauracích je slušností nechat 5 až 10 procent.